Vurdering: BVB slog Bayern, og hvorfor gjorde de lige det?

  0

  81360 tilskuere overværede lørdag aften Borussia Dortmund vinde 1-0 hjemme mod de sydtyske giganter fra München. Før gårdagens ”Der Klassiker”-kamp skulle man mere end syv indbyrdes opgør tilbage, de to hold imellem, for at finde den seneste gulsorte sejr, hvorfor der ikke var meget, der før kampen pegede på en hjemmesejr. Som bekendt lykkedes dette alligevel, og hvorfor gjorde det lige det?

  Første vigtige aspekt ved gårsdagens kamp skal findes ved den formation og startellever, træner Thomas Tuchel havde valgt. Ligesom to uger forinden i Hamborg, men i går en anelse mere defensivt indstillet, stillede Borussia Dortmund op i noget, der lignede en 5-3-2-formation. Med Marcel Schmelzer og Lukasz Piszczek på wingbacks og en, på samme tid, stærk og hurtig frontduo i henholdsvis Adrian Ramos og Pierre-Emerick Aubameyang var det en overvejende defensiv tilgang med fokus på omstillinger, som Tuchel i går havde valgt at sætte sin lid til.

  Denne lidt tilbageholdende tilgang med ofte fem spillere i bagerste kæde syntes i går at skabe en relativ stor ro i Borussia Dortmunds defensive arbejde, da der hele tiden var mindst én og ofte to medspillere til at bakke op i én mod én-situationer. Ud af i alt atten Bayern München-afslutninger blev hele syv af disse blokeret af en Borussia Dortmund-spiller, hvilket i den grad synes at stadfæste en tæt bemandet hjemmedefensiv. Ligeledes, når Borussia Dortmund-spillerne erobrede bolden defensivt, var man ikke for fin til at høvle den langt væk, og således blev farligt småspil foran eget mål ofte undgået, hvilket uden tvivl også har medvirket til en mere rolig og stærk BVB-defensiv med fokus blot på det defensive.

  De gulsorte lod store dele af kampen Bayern München være på bolden, hvilket hjemmeholdets blot 33.50 procent boldbesiddelse vidner om. Da BVB samtidig stod stærkt defensivt, gjorde det ikke spor, at FCB var mest på bolden. Den, særligt i første halvleg, stærke Borussia Dortmund-defensiv udtryktes allerbedst i spanske Marc Bartra, der med fire vundne hovedstødsdueller samt fem succesfulde tacklinger virkelig spillede solidt defensivt.

  Et andet vigtigt aspekt ved hjemmeholdets stærke præstation i går var en stor løbevillighed samt interesse i at løbe mange defensive meter for at hjælpe holdkammeraterne.  Særligt Mario Götze, der også blev noteret for assisten til kampens enlige mål, tog ved flere lejligheder arbejdshandskerne på. Med hele fem succesfulde defensive aktioner, heraf to tacklinger samt tre bolderobringer, var Götze i flere omgange en vigtig mand i det defensive arbejde, hvilket Borussia Dortmund selvfølgelig nød rigtig godt af.

  Ligeledes i det offensive spil viste Borussia Dortmund sig allerede tidligt i kampen stærke. Efter flere gode kombinationer og ved første store chance, blev den lille runde puttet i kassen. Ude fra højre angrebsside fandt Götze gennem benene på Mats Hummels sin holdkammerat, Aubameyang, som fra det lille felt nemt kunne dirigere bolden ind over målstregen. At komme foran på første chance, tror jeg, unægteligt spillede en stor rolle i gårsdagens gulsorte sejr, da dette uden tvivl må have givet tro på, at tingene kunne lade sig gøre. At Aubameyang formentlig skulle have scoret hattrick, undlader jeg at kommentere på.

  På mange måder mindede gårsdagens tilgang om den tilgang, Borussia Dortmund blot to uger forinden havde haft i Hamborg, hvor man meget kynisk vandt 5-2. Netop ordet kynisme vil jeg kalde et nøgleord for den tilgang, Borussia Dortmund havde i går. Set ud fra gårsdagens kamp samt udekampen for to uger siden i Hamborg, lader det til, at Tuchel er begyndt at implementere en overvejende effektiv, kynisk tilgang, der betyder et stærkt defensivt udgangspunkt samt fokus på omstilling og fart den anden vej. Med særligt udgangspunkt i de mange hurtige angriber- og wingtyper, Borussia Dortmund råder over, vil jeg mene, at det er et fuldstændigt korrekt valg, Tuchel tager. Mod både Schalke 04 og Bayern München har BVB holdt nullet og vist, at en stærk og solid defensiv kan etableres. Hvis der, foruden denne stærke defensiv, tilmed kan bygges en hurtig, omstillingsstærk og kynisk offensiv op, kan det blive rigtig svært at spille imod Borussia Dortmund.

  Således må jeg konstatere, at det ikke gør mig spor, at Tuchel for en stund har lagt den romantiske tiki-taka-inspirerede tilgang på hylden. En koncentreret, stærk, kynisk og ikke mindst mange-bemandet defensiv med samtidig fokus på hurtig omstillingsfodbold viste sig at være hovedingrediensen i opskriften på at slå Bayern München, og denne opskrift kan vise sig at være vejen til at slå mange stærke hold i fremtiden.

  I denne fase af sæsonen er det sindssygt vigtigt at hænge i, da Bayern München viser svagheder. Netop grundet Bayerns vakkelvornhed kan Bundesligaen 2016/2017 vise sig at blive sindssygt spændende.

  Spred ordet:
  Mads Egmose
  Studerer medievidenskab på SDU på niende semester og vil frem til årsskiftet med bopæl i Dortmund skrive for Tribunen.com om Borussia Dortmund. Analyser, reportager og perspektiv om og på BVB.