En by, to hold og et hadefuldt derby

0

Efter en katastrofal start på sæsonen med én sølle sejr i de første 12 kampe, er Villa, under Steve Bruces ledelse, endelig komme i gang. I Bruces tre første kampe er det blevet til 7 point, heriblandt den første udebanesejr siden sidste sæsons åbningskamp mod Bournemouth. Denne pointhøst er selvsagt vigtig med hensyn til at holde liv i Villas ambitioner om at nå op på en play-off plads, men også når det kommer til at tanke selvtillid frem mod denne søndags store lokalderby mod Birmingham City. Kampen spilles kl. 13, en konsekvens af en række uheldige episoder under de seneste kampe mellem de to klubber.

The Second City Derby er blevet spillet 121 gange og er et af de største lokalopgør i England. Sidste møde mellem Aston Villa og Birmingham City fandt sted på Villa Park tilbage i september sidste år. Her var tale om en Liga Cup kamp, som endte med en 1-0 sejr til hjemmeholdet på et mål af Rudy Gestede. Sammenligner man de to holds sæson indtil nu, er der ingen tvivl om, at det er Birmingham, der har fået den bedste start på sæsonen. De blåblusede fra Small Heath har gennem størstedelen af sæsonen ligget til play-off men har de seneste tre kampe blot hentet tre point, hvilket har sendt dem ned på en syvende plads, seks point foran Villa. Med en sejr på søndag, vil Villa dermed for alvor komme til at ånde Birmingham og de øvrige konkurrenter til play-off pladserne i nakken. Steve Bruce kommer naturligvis også i fokus. Den tidligere Birmingham spiller og manager vil næppe blive modtaget med klapsalver, når han vender tilbage til St. Andrew’s som Villa manager, men det kan den rutinerede Bruce med sikkerhed godt håndtere.

Hvor Birmingham er gået lidt i stå, er Villa som nævnt endelig kommet i gang. Det har resulteret i to sejre mod henholdsvis Reading og Fulham. Det ser desuden endelig ud til, at der er kommet styr på forsvaret. I Bruces første tre kampe er der blot blevet lukket to mål ind, begge på straffespark begået af Aly Cissokho. Steve Bruce har i særdeleshed fået fyret op under Jonathan Kodjia, som nu har scoret tre kampe i træk, noget som ingen Villa spiller har præsteret siden Tom Cleverley i foråret 2015. Udover Kodjia har Bruce også som den første Villa manager i mands minde fået gang i Gary Gardner. Da Gardner i sin tid slog igennem på diverse ungdomshold, var der store forventninger til det lokale talent. Det store gennembrud er dog blevet udsat af diverse skader og lejeophold, men nu ser det endelig ud til, at Gardner er i færd med at etablere sig som en del af Aston Villas førstehold. Gardner er en box-til-box spiller, som kan løbe solen sort, altså netop en type som Villa længe har manglet på midtbanen. Det faktum at Gardner er livslang Villa-fan og har været i klubben siden han var 13, gør naturligvis, at han er en yderst populær skikkelse blandt klubbens fans. Modsat andre af klubbens spillere (Agbonlahor og Grealish) som er erklærede fans af klubben, har Gardner ikke været indblandet i nogen uheldige episoder uden for banen og tværtimod vist, hvor villig han er til at kæmpe for klubben ved at kæmpe sig tilbage fra en række alvorlige skader.

Hvis Villa skal trække det længste strå i the Second City Derby, skal spillere som Kodjia og Gardner holde det flotte niveau, de har vist i Bruces første par kampe, mens folk som Albert Adomah og Ross McCormack skal til at vise, at de er de mange penge værd, de blev hentet til i sommer. Samtidig skal forsvaret bestående af Hutton, Chester, Baker og Amavi, fortsætte de imponerende takter, de har vist på det seneste. Dette bliver den store test for Steve Bruces Aston Villa. Mand for mand er der ingen tvivl om, at Villa har det bedste hold af de to, men i løbet af denne sæson såvel som sidste har Birmingham vist, at de har et godt kollektiv, som kan bide skeer med de mere pengestærke klubber.

Spred ordet: