Kyl de største klubber ud af UEFA

0

Tingene er mildt sagt kaotiske omkring de europæiske turneringers fremtid.

Sammenslutningen af de største klubber, der hedder ECA – lad os kalde dem Ondskabens Akse – har uden om normale demokratiske øvelser i UEFA regi – så demokratisk som det cirkus nu kan blive – gennemtrumfet en omstrukturering af Champions League fra 2018, der er helt vanvittig for alle andre end England, Tyskland, Spanien, Italien og måske Frankrig.

Det vil ganske enkelt trække endnu flere penge over i lommerne på rige klubejere og spillere, der i forvejen får 100 millioner kroner om året til helipads og dyre hårprodukter. På bekostning af en masse traditionsrige ligaer- og klubber – som den hollandske.

Nu bliver der svaret igen. Og Danmark går forrest, lader det til.

I går kom det frem, at FCK og hold som Celtic, Rangers, PSV, Ajax, Feyenoord, Brugge, Anderlecht og Malmø arbejder på en ny transnational liga. Det betyder, at de må forlade deres egne ligaer.

Den del er en skidt. Holdene skal ikke forlade deres egne ligaer.

For det vil smadre en lang række ligaer. Hvor meget er Æresdivisionen lige værd uden PSV, Ajax og Feyenoord og hvor meget er Jupiler League uden Brugge, Standard og Anderlecht? Og hvad er den skotske bedste række uden Celtic og det nu tilbagevendte Rangers?

Men de kan heller ikke lade stå til og se fodbolden blive endnu mere amerikaniseret end den allerede er.

I dag meldte Divisionsforeningen så ud, at alle superligaklubberne er klar til at følge FCK ud af UEFA’s turneringer. Stor cadeau til de danske klubber for at sige, at nu er nok nok. For det her er mere end nok. Det er naturligvis mest af alt lige nu et forsøg på at lægge pres på, men hatten af alligevel – endelig gør nogen noget.

Nu har vi været vidne til korruption ad libitum i årevis, og nu skal vi også til at se på, at den sidste magi ryger ud af fodbolden, og vi har de samme tyve hold (stort set), der hvert år spiller mod hinanden igen og igen. Det vil være katastrofalt for indtjeningsmulighederne for klubberne i de ligaer under de fire (fem med den franske) bedste. Det vil betyde, at man ikke kan trække gode spillere til udefra. Det vil så betyde, at de unge danske, hollandske og belgiske spillere vil spille i dårligere rækker end hidtil, og det vil så også kunne have indflydelse på landsholdene.

Hvis ikke UEFA og Ondskabens Akse går med til, at der skal være andre til at dele brødbakken, men kun må få et par krummer fra gulvet, så ville det være bedre, hvis de klubber, der alligevel inderst inde ønsker en slags NFL for fodbold bryder ud af UEFA (som de har truet med før) og så laver deres cirkus der. Så kan de også spille kampe i Hong Kong, Doha, Riyadh og hvor de ellers mener de “lokale” fans er vigtigere end deres historiske hjemstavne.

UEFA kan så passende udvikle lidt klodser og udelukke deres spillere fra landshold, når kampkalenderen alligevel bliver bøvlet at få til at passe sammen med det kinesiske nytår. Så kan vi andre fortsætte med at spille rigtig fodbold i et normalt liga- og Europacupsystem.

Spred ordet:
Tom Carstensen
Skriver primært om fankultur og fodboldpolitik- og struktur. Og hjælper lidt til som redaktør. Skriver i ny og næ også om det, der rent faktisk foregår på banen. Har været klummeskribent på ekstrabladet.dk om fanforhold, er tidligere Premier League-korrespondent for 6’eren og har blandt andet skrevet bogen ”Hooligan – De Danske Broderskaber”.