Polen og Danmark skal bryde ud af klovnenes skygge

0

Det er et nyt Polen, som det danske landshold skal tage livtag med. Så nyt som det nu kan blive i en by stadig koparret af 2. verdenskrigs modbydeligheder.

Det estimeres, at 80 procent af Warszawas bygningsmasse blev ødelagt under krigen og 20 procent af befolkningen slået ihjel herunder tre millioner polske jøder.

Warszawa har altid et tragisk jubilæum at mindes og huse og lejlighedskomplekser bærer stadig vidnesbyrd om, at den polske hovedstad måske var den by, der holdt hårdest for. Det første hold der vandt det polske mesterskab efter krigen spillede ganske symbolsk på en lånt hjemmebane, da Polonias eget stadion placeret tæt ved Warszawas jødiske ghetto var bombet til murbrokker.

I dag rejser Det Nationale Stadion sig som et monument til ære for Polen og det polske landshold. Et moderne polsk mandskab der er bestemt til at toppe ved VM i Rusland 2018. Og det giver selvfølgelig danske panderynker, at polakkerne sluttede a point med mægtige Tyskland i EM 2016s gruppespil og først bukkede under i turneringens kvartfinaler til Portugal efter straffesparkskonkurrence.

Det har taget tid for Polen at nå hertil, hvor de igen kan mønstre spillere, der nyder global anerkendelse. Robert Lewandowski og angrebsmakkeren og kometen Arkadiusz Milik, en af Europas mest interessante venstrefodsspillere. De to fører an i en trup, der til kampen mod Danmark tæller ti spillere, der er at finde i klubber i Champions Leagues gruppespil. Det danske hold tæller 11 Champions League-spillere heraf de fem fra FC København.

Og der er markante lighedspunkter mellem de to landshold. Begge har haft en glorværdig fortid. Polen tilhørte 1970erne – et årti der forvandlede de polske spillere fra klovne til konger.

Den danske dynamit eksploderede i 1980erne ikke sandt. Jovist Danmark vandt EM 1992, men Ricardos kontra-krigeres store resultat er aldrig sådan rigtigt blevet omfavnet af den danske fodboldsjæl. Danmark vandt, men ikke med spil som ved EM 1984 eller VM 1986. EM 1992 blev sikret på fight og kollektiv styrke. 80erne så også deres arbejdsmænd, men også Arnesen, Simonsen og Laudrups magiske fødder. Det er de trin, vi stadig husker og sammenligner med. En magisk tid der på brutal socialrealistisk vis blev punkteret af Emilio Butrageno og Spanien med 5-1 i 1/8-finalerne. Festen i Mexico var forbi. For altid, men drømmen levere videre.

VM 1986 markerede også et punktum for polakkerne. Det blev den VM-slutrunde for dem i det 20. århundrede. Sendt hjem med svigende 4-0 tildelt af Brasilien, der ingen problemer havde med at prygle polakkerne i en 1/8-finale, som Polen akkurat sneg sig til. Fire point takket være en nulløsning med Marokko samt en 1-0 sejr over Portugal gav en god begyndelse på gruppespillet, men tre mål af Gary Lineker i Englands 3-0 sejr afslørede brutalt, at tiden var ved at rinde ud. De sidste sandkorn løb ud mod Brasilien.

Forude ventede golde år med en lidet flatterende placering som nummer 75 på verdensranglisten. En nedtur i skærende kontrast til de gyldne år i 70erne og første halvdel af 80erne. Men som det også var tilfældet for det danske landshold begyndte opturen med en kamp mod England på Wembley. Det danske ‘mirakel’ fandt sted i 1983.

Det polske ti år forinden. England vandt VM på eget græs i 1966 og løb på banen med en enorm selvforståelse her i 1973 (det vil være fair at argumentere for, at de aldrig har fået nedjusteret det tankesæt) mod et stærkt undertippet polsk hold. Ret beset anede englænderne intet om dette hold fra den anden side af jerntæppet, men legendetræneren Brian Clough forudså en nem dag på kontoret for den engelske landstræner Alf Ramsey.

Frem mod VM-kvalifikationskampen kaldte Clough polakkernes keeper Jan Tomasewski for en ’klovn’ og fulgte op med det retoriske spørgsmål: ’Ville du spille med sådan en målmand på dit hold hver uge?’

Oh dear, hvor kom Clough til at høre for de ord. Vi taler om et retorisk faldende klaver her.

For 100.000 tilskuere spillede klovnen Tomasewski blændende trods et massivt engelsk bombardement og sikrede Polen et værdifuldt 1-1 resultat.

Det uafgjorte resultat betød, at England ikke kom med til VM i Vesttyskland det følgende år. Det gjorde ’klovnen’  til gengæld og Polen trådte ind på slutrundescenen som en europæisk magtfaktor. England kvalificerede sig ikke igen til VM før 1982.

Polakkerne tog hul på 13 gyldne år med to VM-bronzemedaljer, deltagelse i fire VM-slutrunder i træk, og Boniek-generationen gjorde polakkerne til et storhold.

Det var dengang. 00erne så blandt andre den hollandske storrygende boheme Leo Beenhakker forsøge at bygge en Oranje-inspireret 4231 spillestil op. Det virkede ikke. Nu prøver de igen med den mere velkendte 442-formation.

Akkurat som danskerne har søgt inspiration i fortidens bedrifter. Åge Hareide har klogt nok fundet 80ernes 352-formation frem – selvfølgelig i en tidssvarende version – men hvor Sepp Piontek kæmpede med at få det danske landshold til at tage sig selv seriøst, stoppe klovneriet og arbejde for hinanden, så er det andre problemstillinger, som nordmanden står overfor.

Skal Danmark være en VM-deltager, så skal der kunne skabes resultater i en udekamp mod Polen. Det kræver ’game changers’. Dem havde Sepp til overflod. Hareide har ikke den samme luksus til rådighed, derfor kan vi forvente en fysisk affære i Warszawa. Polakkerne var blandt EMs stærkeste i luftspillet med 19,6 vundne luftdueller pr. kamp og turneringens bedste til bolderobringer. De trak samtidig samlet 11 advarsler og begik knap 13 frispark pr. kamp. Kort sagt sælger de sig selv dyrt med stort fokus på bolderobringer og omstillinger, der sætter Milik og Lewandowski i scene. En recept der igen skal gøre polakkerne til konger. Med mindre danskerne kan komme op med et klovnenummer Tomasewski-style.

Spred ordet:
Søren Sorgenfri
Redaktør på www.tribunen.com. Skriver primært om Superligaen, det danske landshold og Premier League. Frafalden RUC'er og tidligere fodboldjournalist for BT. Gæsteskribent for mobilmediet Føljeton og forfatter til bøgerne: 'Per Nielsen - Brøndby 4 evigt?' og 'Christian Eriksen - Danmarks Stjerne'.