Solidt, smukt sammenhold gav kongeblå Ruhr-klub sæsonens første point

0

Søndag sen eftermiddag stod den tyske traditionsklub, Schalke 04, over for lidt af eksamen, da de hjemme tog imod Borussia Mönchengladbach, for hvilken klub danskerne Andreas Christensen samt Jannik Vestergaard spiller. Før dagens kamp havde den kongeblå Ruhr-klub tabt sæsonens første fem Bundesliga-kampe med en negativ målscore på 2-10, hvorfor der op til dagens prøve i Gelsenkirchen var tale om et enormt pres på hjemmeholdet.

Interessant for dagens opgør var det, at modstanderholdet fra Gladbach sidste sæson gennemgik nøjagtig samme pine, som Schalke før dagens kamp havde været ude for. I sidste sæson tabte dagens udehold nemlig deres første fem kampe og dette endda med en endnu værre målscore, på 2-12, end det Schalke indtil videre havde præsteret. Lidt tilfældigt havde Schalke sidste sæson efter fem kampe tjent samme pointantal, som Gladbach har for denne sæsons første fem runder, nemlig ti. Før denne kamp var dagens to hold, målt på point over de første fem runder fra sidste samt denne sæson, således diametrale modsætninger.

sch1
Overbliksbillede, Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach

Rundt på lægterne var det ved kampens indledning tydeligt at mærke, at der lige nu ikke er den store selvtillid og tro på egne evner at finde i Gelschenkirchen. Kun ’ultras’-afdelingen fra Nordkurve-enden gav den, som altid, gas. De første ti minutter var der dog ikke meget spil på banen, der gav umiddelbar anledning til ekstra glæde blandt hjemmeholdets fans. Kendetegnende for kampens indledende fase var en noget blandet affære, hvor ingen af holdene rigtig kom frem til noget nævneværdigt. Først efter cirka elleve minutters spil blev det til en halv chance, da hjemmeholdets Alessandro Schopf fik sendt et halvforkølet skud langs jorden afsted mod mål.

En overvejende interessant detalje fra de første tyve minutter, måske ikke så meget for hjemmeholdet, men i stedet set med danske briller, var det at se Andreas Christensen, fra sin position som defensiv midtbanespiller, skille sig rigtig fornuftigt af med bolden, når han modtog den. Ved flere lejligheder viste Christensen tilmed alsidighed og altså det faktum, at han god ved, hvordan han spiller midterforsvar, idet han helt naturligt flere gange skiftede fra sin position som defensiv midtbanespiller og til jævnligt at agere midterforsvar ved siden af sin danske kollega, Vestergaard, når der var brug for det i opspillet. Netop Vestergaard havde, ligesom Christensen, en rigtig fin start på kampen med flere gode afleveringer op i banen.

Efter en halv times spil kunne der konkluderes en endnu lige affære, hvor ingen af holdene rigtig var kommet frem til store tilbud. Gladbach var med 61 % boldbesiddelse klart mest på bolden, mens Schalke i stedet lurede på omstillingsmuligheder. Frem til pausefløjt skete der, symptomatisk for kampens første halvleg, ikke det store i forhold til chancer. Danske Vestergaard havde efter et hjørnespark i det 41’ minut et halvfarligt hovedstød, der dog uden de større problemer blev afværget på stregen. Om første halvleg kunne det konkluderes, at hjemmeholdet endnu lignede et hold, der lige nu bare ikke har tur i den.

sch5
Nordkurve, Veltins Arena

Til anden halvleg havde gæsterne fra Gladbach skiftet danske Vestergaard ud med Lars Stindl. Dette betød, at den anden dansker, Christensen, blev rykket tilbage i bagkæden. Ud til anden halvleg  kom han og resten af Gladbach-mandskabet bedst. Hurtigt fik de spillet sig frem til et par chancer, hvorfor det, af denne grund, ikke så særligt godt ud for det kongeblå hjemmeholds chancer for point.

Efter fem minutters Gladbach-dominans ved anden halvlegs start, fik Schalke dog lidt ud af ingenting tilkæmpet sig et straffespark, da Maxim Choupo-Moting blev nedlagt. Choupo-Moting scorede efterfølgende selv, hvilket naturligt nok ledte til glæde og fællessang på Veltins Arena. Efter dette første mål var hjemmeholdet som forvandlet. Blot fire minutter senere fik de nemlig udbygget deres føring, da Breel Embolo tæt på mål kunne ligge den ind bag Gladbach-målmand Jan Sommer.  Blot to minutter senere blev det til 3-0 ved unge Leon Goretzka. Således havde hjemmeholdet nu scoret tre mål på blot seks minutter. Pludselig var det ikke til at se på hjemmeholdet, at de endnu havde årets første Bundesliga-point til gode.

Mod kampens afrundende del var det endnu med udeholdet fra Gladbach mest på bolden. Schalkes Embolo gjorde det efter 83 minutters spil til 4-0, efter han vandt en duel mod danske Christensen. Årets første Bundesliga-point var nu endelig i hus og dette naturligvis til stor glæde samt lettelse for hjemmeholdets fans.

Det efterfølgende, interessante spørgsmål er nu, om denne hjemmekamp viser sig at blive vendepunktet for den kongeblå traditionsklub. I midtugen vandt klubben ligeledes sin Europa League-kamp mod Salzburg, hvorfor det lige nu giver god mening, hvis skuden vendes. Schalke kan passende lade sig inspirere af det, dagens modstandere fra Gladbach præsterede i sidste sæson, efter de havde tabt deres første fem kampe. Trods en elendig start sluttede Gladbach her af på en flot fjerdeplads, hvilket gav holdet adgang til Champions League-kvalifikationen. Om samme lykke og gode præstation bliver tilfældet for Schalke, er det selvfølgelig endnu for tidligt at sige noget om.

sch3
Schalke-truppen samles i en rundkreds umiddelbart efter slutfløjt

For Bundesligaen i det hele taget og for særligt det evige rivalopgør mellem Borussia Dortmund og Schalke, er det, hvis du spørger mig, meget vigtigt, at Schalke er at finde i toppen af Bundesligaen. Truppens kvalitet, klubbens størrelse samt den enorme fanskare, klubben ligeledes kan prale af, gør, at Schalke, efter min mening, selvfølgelig skal være at finde i toppen af Bundesligaen. Om det sker eller ej, kan der på nuværende tidspunkt selvfølgelig kun gisnes om. Selv har jeg min stærke tvivl vurderet på det spil, klubben indtil nu har leveret. Om ikke andet gjorde det stærkt indtryk, fan af Schalke eller ej, at holdet, umiddelbart efter dagens sejr, i et par minutter samledes i en rundkreds på midten af banen. Her fik holdet i den grad vist og udtrykt udadtil, at man står sammen som hold gennem både op- og nedture, og at man er klar til kæmpe for endnu flere point. De næste to kampe skulle der være fine muligheder for pointhøst samt ekstra tankning af selvtillid, da henholdsvis en udekamp mod Ausburg samt en hjemmekamp mod Mainz 05 venter.

Spred ordet:
Mads Egmose
Studerer medievidenskab på SDU på niende semester og vil frem til årsskiftet med bopæl i Dortmund skrive for Tribunen.com om Borussia Dortmund. Analyser, reportager og perspektiv om og på BVB.