Magiske Dortmund: Aftener alle fodboldelskere bør opleve

0

Der var tale om ’én af de helt store aftener’, da Borussia Dortmund i aftes tog imod de spanske forsvarende Champions League-vindere, Real Madrid. På banen var der oftest tale om en seværdig og åben slagudveksling, hvor begge mandskaber flere gange kom til gode muligheder, hvilket 2-2-resultatet også indikerer. Spillet på banen var dog i går én blot ting. En anden ting var stemningen på lægterne og en, i det hele taget, fuldstændig unik Champions League-atmosfære på stadion, som jeg, grundet et ekstraordinært medieopbud, i går fik et helt særligt indblik i. En kæmpemæssig  interesse for kampen fra verdenspressen gjorde nemlig, at flere af os journalister, blandt en masse sæsonkortholdere, blev sat på såkaldte observationspladser på nederste afsnit af stadionets østtribune. Dette gjorde det unægteligt sværere at arbejde, men til gengæld fik vi, i tæt selskab med passionerede Borussia Dortmund-fans, en unik én på opleveren.

Cirka en time før kampstart havde jeg fundet mit sæde, da jeg kort ville få de sidste ting på plads før kampstart. Hurtigt måtte jeg dog sande, at der ikke var plads til at sidde med computeren fremme. Allerede 45 minutter før kampstart havde flere sæsonkortholdere nemlig fundet sine pladser. Særdeles interessant var det at opleve, hvordan størstedelen af disse sæsonkortholdere i tilsyneladende mange år har haft kendskab til hinanden. Med det samme når de ankom, begyndte de pænt at hilse på de sæsonkortholdere, der allerede havde fundet sine pladser, og straks herefter begyndte smalltalken om både stort og småt. Det var tydeligt at mærke, at der var opbygget personlige forhold sæsonkortholderne imellem.

BVB – Real Madrid: Tre timer før kampstart

Frem til kampstart afbrudtes smalltalken ind i mellem af fællessang, når de passionerede BVB-fans på imponerende vis sang med på de klubsange, der afspilledes fra stadionets kæmpemæssige højttalere. Ligeledes fascinerende var det at opleve andre sæsonkortholdere, der, i stedet for at mumle med på klubsangene, blot stod og virkelig nød det at være til fodbold på stadion. Særligt gjorde det indtryk på mig, når jeg i går kunne betragte min sidemand, Ulrich Scholle på 81 år og sæsonkortholder gennem 60 år, ofte stå helt mundlam, når hele stadion, og ikke blot südtribunen, gyngede.

Nemlig kendetegnende for stemningen i går var det, at hele stadion var med. Südtribunen var, som altid, fuldstændig imponerende og diktererede kampen igennem sangene på stadion. I flere omgange fik Südtribunen hele stadion med på fællessang, og når dette skete, var det meget svært ikke at blive imponeret og stå at smile over hele hovedet. Stemningen var i flere omgange fuldstændig elektrisk, og dette på trods af at der til internationale kampe lukkes hele 15.000 færre ind. Gårsdagens udgave af ”You’ll never walk alone” nåede ligeledes Champions League-værdigt niveau, og både før, under og efter denne rituelle sang modtog hjemmeholdets fans stående applaus fra de medrejsende Real Madrid-fans.

Fra kampens start blev der fra de godt 65000 tilskuere, i form af en kæmpemæssig pibekoncert, sat et enormt tryk på det spanske udehold. Samtlige af de sæsonkortholdere, jeg sad nærmest, var i flere omgange oppe at stå og fik kampen igennem udtrykt de enorme følelser, de har for Borussia Dortmund. Det var på disse passionerede sæsonkortholdere tydeligt at mærke kampens størrelse og vigtighed, når der blev sunget med på sange, og når de var uenige i dommerkendelserne. Tydeligst fik hjemmefansene dog udtrykt deres følelser, når Borussia Dortmund fik scoret. Efter begge scoringer modtog jeg bjørnekrammere samt highfives fra de 4-5 sæsonkortholdere, der omgav mig. Det var meget specielt at opleve, hvor nemt folk ’connecter’ omkring deres fanobjekt, Borussia Dortmund, også med mennesker de ikke kendte før kampen. De følelser, der fra hjemmeholdets fans udtrykkes, når deres gulsorte helte scorer, er svære at beskrive. Alt, der hedder filter og facade, er gemt væk. Noget siger mig, at det er noget nær det tætteste, man kommer på ægte, rendyrket udtrykkelse af følelser.

"You'll never walk alone"
“You’ll never walk alone”

Særligt grundet hjemmeholdets fans’ stærke udtrykkelse af følelser, og det faktum at jeg i går fik lov at komme helt tæt på disse, var det ekstra specielt at være til Champions League-fodbold på Signal Iduna Park. Det er tydeligt at mærke, hvor stort det er for Borussia Dortmunds fans, at deres hold spiller med i Champions League. Det er bestemt ikke noget, der tages for givet.  Samtlige fans glæder sig selvfølgelig ekstra meget til aftener som disse, og det er noget, der kan mærkes på stemningen, da samtlige af stadionets Borussia Dortmund-fans en aften som i går er fuldstændig tændt og oplagt på at støtte deres gulsorte helte.

Netop grundet de vilde scener, der udspiller sig rundt på stadion, tager man flere gange sig selv i at glemme kampen og i stedet udelukkende fokusere på fansene, særligt fra stadionets südtribune, der gennem samtlige 90 minutter yder en kæmpe støtte i form af øredøvende klubsange. Det er en sjov tanke, at de, der på Signal Iduna Park kommer for at se selve fodboldkampen, ofte er dem, der tager opmærksomheden fra kampen, da deres passion for hjemmeholdet er så seværdig.

Kæmpe støtte til holdet efter kampen
Støtte til holdet efter kampen

To be fair: Det kan selvfølgelig hænde, at min personlige oplevelse af at gå til fodbold på Signal Iduna Park påvirkes af mit forhold til, og egen passion for, Borussia Dortmund, således jeg måske oplever det mere vildt, end det er. Det, tror jeg dog ikke, er tilfældet. Når jeg kan fange sæsonkortholderne omkring mig i selv efter 60, måske 70 år, at være mundlamme, grundet atmosfæren på stadion, ja, så må der være noget om snakken. Fodbold på Signal Iduna Park er en fuldstændig unik oplevelse, som alle fodboldelskere bør opleve.

Bevares, kampens seværdighed, de mange mål samt det faktum at Borussia Dortmund i to omgange fik udlignet og kom tilbage i kampen var da heller ikke noget, der gav anledning til mindre glæde på lægterne. På mange måder gik rigtig mange ting op i en højere enhed i går, således jeg efterfølgende står tilbage med følelsen af, at ’hey, det var sgu en af de store aftener det dér’!

Spred ordet:
Mads Egmose
Studerer medievidenskab på SDU på niende semester og vil frem til årsskiftet med bopæl i Dortmund skrive for Tribunen.com om Borussia Dortmund. Analyser, reportager og perspektiv om og på BVB.