BVB: En historisk, vanvittig uge

0

Over de seneste syv dage har Borussia Dortmund gennemgået en historisk målrig uge, hvor man efter tre spillede kampe kan prale af en målscore på hele 17-1. Denne vanvittige fodbolduge startede sidste tirsdag i Polen, da Legia Warszhawa blev smadret med hele 6-0 i egen hule. Lørdagen efter, hjemme mod Darmstadt, gentog man Champions League-succesen og vandt også her 6-0. Den efterfølgende tirsdag, altså blot en uge efter Champions League-kampen i Polen, færdiggjorde Borussia Dortmund en bemærkelsesværdig målrig uge, da Wolfsburg ude blev slået med 5-1.

DCIM100GOPROGOPR0309.
Foto: Mads Egmose

Over den seneste periode og altså de tre senest spillede kampe har der selvsagt været mange positive aspekter at fremhæve. Blandt andet kendetegnende for den seneste periode har været en sjældent set kynisme foran mål. Når spillerne har haft muligheden for at score, er der ofte blevet scoret. Senest i Wolfsburg skulle Borussia Dortmund eksempelvis blot bruge ti målforsøg til at score fem mål, hvorfor der her var tale om en udnyttelsesprocent af chancer på 50 procent. Et andet virkelig interessant aspekt er, at ud af de sytten mål, Borussia Dortmund har scoret i de seneste tre kampe, er der blevet noteret hele tolv forskellige målscorere, hvilket indikerer en, for tiden, meget skarp schwarzgelb-trup. Blandt andet kan de tre forsvarsspillere, Sokratis, Bartra samt Piszczek, gennem de seneste tre kampe alle noteres for en enkelt scoring hver.

I forhold til de enkelte spillerpræstationer er der klart nok flere af disse, der er værd at fremhæve. Med sytten mål i tre kampe ville det være oplagt at bruge tid på holdets mest offensive kræfter, men det er ikke nødvendigvis her, at jeg mener, der skal uddeles allermest ros. I stedet vil jeg bruge tid på at fremhæve to spillere, hvis præstationer, jeg mener, over de seneste tre kampe har været de afgjort bedste, og som jeg samtidig mener, har været allermest udslagsgivende for den seneste tids succes for Borussia Dortmund.

De to spillere, jeg vil tilskrive størstedelen af den seneste tids succes til, er midtbanekonstellationen Julian Weigl og Raphaël Guerreiro, som jeg også tidligere har været inde på, at jeg finder særdeles interessant. Gennem de seneste tre kampe er det netop denne løsning, træner Thomas Tuchel har valgt til den centrale midtbane. Unge Weigl, der allerede i sidste sæson viste sit værd og det faktum, at han er fuldstændig berettiget til at spille Bundesliga-fodbold, har de seneste tre kampe været utrolig pasningssikker. Med en succesfuld pasningsrate på henholdsvis 98 procent mod Legia, 93 procent mod Darmstadt samt 92 procent senest mod Wolfsburg har unge Weigl været omdrejningspunktet for den boldbesiddende pasningsfodbold, Tuchel gerne vil spille. Værd at bemærke er det, at der ikke kun har været tale om såkaldte ’sikre afleveringer’ fra Weigls fødder. Særligt noterede jeg mig i Champions League-kampen ude mod Legia flere fremadrettede, svære afleveringer fra Weigl og frem til oftest midtbanekollegaen Guerreiro, hvor der med én aflevering således var sat en fem-seks modstandere. Med udgangspunkt i denne sikkerhed på bold samt de mange gode afleveringer frem i banen til de mest offensive kollegaer vil jeg hævde, at denne blot 21-årige Weigl har en stor andel i den seneste tids sortgule succes.

Midtbanekollegaen, Guerreiro, fortjener ligeledes på baggrund af de seneste tre kampe at blive fremhævet, da han, hvis du spørger mig, har været fuldstændig fantastisk, hvilket to kåringer som kampens spiller også indikerer. Gennem de seneste syv dage og altså blot tre kampe kan Guerreiro noteres for imponerende to scoringer samt tre assists. Ud over disse imponerende tal, der iøvrigt er opnået fra en position som central midtbanespiller, har Guerreiro virkelig taget initiativ kampene igennem. Ofte agerende i en fremskudt rolle har den unge portugiser, på trods af dette, haft utrolig mange touches på bolden i løbet af en kamp. Senest mod Wolfsburg kunne Guerreiro noteres for hele 82 afleveringer, hvoraf 95 % af disse blev eksekveret succesfuldt, hvorfor Guerreiro således har haft en stor andel i holdets offensive, chanceskabende fodbold.

Med udgangspunkt i dette mener jeg, at ovenstående to midtbanespillere kan tilskrives en særligt stor andel i den seneste tids succes. Kort bør jeg dog også fremhæve Ousmane Dembélé, som jeg ligeledes finder særdeles interessant. Personligt mener jeg, at Dembélé, i bevægelse og touch på bolden, minder utroligt meget om brasilianske Neymar. Gennem de seneste tre kampe har Dembélé vist, hvordan han med sine hurtige kropsfinter og acceleration kan sætte sin direkte modstander af uden de større problemer. Der kan, særligt målt på de seneste tre kampe, ikke herske tvivl om Dembélés enorme potentiale. Han bliver stor!

DCIM100GOPROG0030221.
Foto: Mads Egmose

Efter en historisk succesfuld uge tager Borussia Dortmund i aften hjemme mod Freiburg i Bundesligaens femte runde. I aften skal hjemmeholdet vise, at denne målmæssigt vanvittige uge ikke kun var en engangsforestilling. Det er vigtigt, at Borussia Dortmund-truppen i aften bygger videre på den kynisme foran mål, pasningssikkerhed samt løbevillighed, som har været tendensen i de seneste tre kampe. For tiden er der rigtig meget selvtillid og glæde at spore i truppen generelt, og det er ligeledes vigtigt, at denne stemning bibeholdes. Skal der fortsat lægges et pres på de sydtyske giganter, Bayern München, vil jeg mene, at hver eneste hjemmekamp skal vindes, da der for de schwarzgelben, som tilfældet var det i Leipzig, kan herske større problemer på udebane. Om kampen i aften beskrev Tuchel på torsdagens pressemøde, at man går disciplineret, men også fleksibelt, ind til kampen, hvad det så end betyder. Spørger du mig, vil jeg hævde, at Tuchel tager opgaven særdeles seriøst, men at man samtidig også benytter lejligheden til at udskifte visse spillere, da Borussia Dortmund i aften vil have gennemført en ’engelsk uge’ og altså have spillet sin tredje kamp på under en uge, og da Real Madrid venter allerede tirsdag. Kampen spilles i aften klokken 20.30.

Spred ordet:
Mads Egmose
Studerer medievidenskab på SDU på niende semester og vil frem til årsskiftet med bopæl i Dortmund skrive for Tribunen.com om Borussia Dortmund. Analyser, reportager og perspektiv om og på BVB.