FCK, BIF, FCM, SJE og det europæiske bjerg

0

Så går det løs. De fire danske hold med europæiske boardingkort i hånden skal i gang med de sidste 90 minutter muligvis plus ekstra 30 og det løse, men det er nu, skridtet ind i gruppespillet skal tages.

For et par uger siden herskede der bred optimisme omkring chancen for at se FC København i Champions Leagues gruppespil, Brøndby, FC Midtjylland og Sønderjyske i Europa Leagues gruppespil. Modstandere som Apoel, Panathinaikos, Osmanlispor og Sparta Prag aftvang da en vis respekt, bevares, men også lidt en respekt i de danske sportsmedier kørt ind med automatpilot.

Hvilket vel på sin måde var forståeligt nok. De danske hold havde blæst al modstand omkuld, og stod nu med fire muligheder for samlet at lande noget, der ligner 300 millioner kroner samlet til Superligaen. Noget af et kraftben til ’suppen’. Men ak. Det viste sig som en drøm.

FC København fik ikke udnyttet overtaget hjemme i egen hule til mere end 1-0, og bør tilmed huske Robin Olsens refleksredning i kampens slutfase med stor taknemmelighed, og Santanders misbrug af en direktørchance i de døende minutter med tilsvarende dårlig smag i munden, men lever dog.

Apoel har desværre en vis erfaring i at tage røven på danske hold. FCK, FCM og AaB er faldet på de kanter, og cyprioterne vil vide, hvordan FCK skal listes ud af bagdøren. De spiller med stor tålmodighed, med fokus på at komme ned i rummet bag backsene og få slået de flade indlæg der er så modbydelige for stoppere og målmand at få clearet. Især på så tør en bane hvor bolden vinder fart som i indendørs. De to kanter vil som udgangspunkt have fokus på defensiven, men øjner de den mindste åbning søger de ind i straffesparksfeltet som ekstra angribere. Her er der ikke noget med at kridte kanter. Det er ind i feltet, hvor de ved, målene falder.

Det ved FCK selvfølgelig, og vil være på vagt. De skal ikke skabe kampen, men kan lure på kontrafasen og overtaget i dødboldene. Halvdelen af FCK’s startopstilling er farlige på dødbolde. Det skal udnyttes, men ikke være make or break våbnet.

Ståle Solbakken påpegede i FCM’s guldsæson, at FCK manglede målsøgende dybdeløb fra den centrale midtbane, og kanter med evner i 1-1 spillet. Det har han og den øvrige stab nu samlet. Delaney har et udsøgt øje for andenbølgen, og sammen med, hvem Solbakken nu vælger af Falk/Toutouh/Verbic/Kusk til kanterne får han hovedrollen i jagten på det mål, der formentlig vil lukke luften ud af Apoel. Som tiden går skal cyprioterne frem – uagtet de spillede med imponerende tålmodighed mod Rosenborg – og det rum skal Solbakkens ’gamechangere’ vide at udnytte. Enten til at sætte mål op eller tage ansvar og score selv. Pladsen vil være der, og det er derfor, de er håndplukket til holdet. Som en del af den mest nuancerede værktøjskasse længe set i de hvide trøjer.

Og det med heksekedlen? Glem det. Det Apoels fans kan mønstre kan ikke måle sig med Istanbul, Glasgow eller Bundesligaen.

Varmen kan spille ind, men tilskuerne bør ikke blive en faktor.

FC Midtjylland kan ligeledes se frem til 35 grader, og Jes Thorups sæde bliver en smule varmere, hvis ikke det lykkes for ulvene at vende 0-1 til avancement. Det er ikke fyringsgrund, men det koster på Thorups kassekredit, hvis ikke de går i gruppespillet. Med det brød de har slået op i Herning, så kan det ikke være anderledes end, at man har naturlige ambitioner om at kunne gå forbi et hold som Osmanlispor. Og det er ikke for at forklejne det tyrkiske hold, der for første gang prøver kræfter med Europa, men det er den type hold, man skal kunne gå forbi, hvis ambitionerne skal have gang på jord.

Derfor må der også have været skuffede miner i VIP-afdeling med den famlende indsats i hjemmekampen. Samme syge så man hjemme mod Videoton, og det har vel egentlig været stilen de seneste uger for de sortblusede. Det er noget, der ikke svinger, og de unoder er der ikke plads til torsdag aften. Osmanlispor vil lade FCM føre bolden frem, spille bredt, blotte sig og straffe danskerne på kontra. Og sikkert få succes med det, hvis ikke FCM ryster posen. Med tanke for varmen og dermed behovet for at spare på kræfterne vil FCM gøre sig selv en tjeneste ved at spille lange bolde op på Pusic (fraværet af Paul Onucho gør ondt her) med Kadlec løbende rundt om sig for at have flest mulige målfarlige spillere på banen. Det er nu, de dyrt indkøbte spillere skal levere og ikke starte på bænken. Der er plads til det.

Lad en midtbanespiller dykke dybt, så forsvaret bliver en de facto tre mands blok med carte blanche til at lade backs gå med frem. Ind os slås om andenboldene, og søg de tilfældige chancer og få så sendt boldene ind i feltet. Det er der, FCM’s chance er. Ved at gøre det, som tyrkerne ikke forventer. Spil mere primitivt endt vanligt. Så kan Rafael van der Vaart passende komme ind fra bænken som joker.

Sønderjyske har åbent sæsonen som nat og dag. I ligaen mangler de sidste sæsons effektivitet. 50 af 56 ligascoringer blev sat ind i modstandernes felt på 217 afslutninger. Det er en ekstrem høj udnyttelsesprocent ikke mindst takket være Tommy Bechmann. I indeværende sæson er konverteringsraten på normale godt 10 procent – under halvdelen af raten fra sidste sæson – hvorfor sønderjyderne lider. De har bevaret slagkraften i Europa, og er der med tanke for deres respekt for ansvarlig drift og økonomi et hold man under at få en billet til gruppespillet, så er det dem. De står af de tre danske EL-hold med de bedste kort på hånden efter 0-0 hjemme mod Sparta Prag, og tjekkerne skal virkelig træde varsomt for ikke at blive ramte af den sønderjyske kontra og dødsboldkniv. Dog kan man undre sig over, at Sønderjyske ikke har været mere effektiv på transfermarkedet. Og ageret noget tidligere. Unge Uhre skal selvfølgelig have chancen med jævne mellemrum, men en mere erfaren vikar for Bechmann ville klæde de lyseblå. Ifølge mine oplysninger så leder de med lys og lygte efter en angriber, og ser blandt andet til Østeuropa, men det er noget sent, de agerer efter min smag. Måske har de vedvarende rygter om tyrkisk interesse for Kanstrup og andre i truppen også spillet ind på indsatsen i Superligaen, men jeg synes ikke, jeg så et tjekkisk hold i den første kamp, der ikke kan sendes ud. Det tror jeg, Sønderjyske gør. Bare en pind til dem vil gøre livet surt for Sparta. Og få så brugt en stak af de europæiske mønter på en kvalificeret angriber.

Brøndby kan man jo et eller andet sted kun have ondt af. Alexander Zorniger har forvandlet en ikke alt for overbevisende trup under Thomas Frank til en bande overfalds-supermænd, der med en vis rimelighed kunne gå ind til opgaverne mod Panathinaikos med troen på at gå videre. 3-0 nederlaget i Athen udelukker selvfølgelig det scenarie nu, og bidrager yderligere til de blå-gules playoff-runde forbandelse. Sporting, Hertha, Frankfurt, PAOK og Ried. Og der er sikkert glemt et eller to hold. Svenn Crones urutinerede røde kort og dommerens besynderlige fortolkning af regler for straffespark og rødt kort kostede for dyrt. Samme dommer har udviklet en delikat smag for at smide spillere fra danske hold ud i europæisk sammenhæng, så han fik et par trofæer til sammenligningen, og Panathinaikos får tiltrængte millioner for gruppespillet. Jeg kan ikke se så rutineret et græsk hold smide en føring på 3-0 til trods for Zornigers Clint Eastwood replik ’It aint over yet’.

UEFAs manglede lyst til at omstøde Frederik Rønnows forkerte røde kort eller se nærmere på Marcus Bergs ’abe’ kommentar, må selvfølgelig være yderligere benzin på bålet for Brøndby til at jagte miraklet. Men svært at se det ske ikke sandt? Et mål indenfor de første 15 minutter kan måske ryste grækerne, men ellers skal Panathinaikos nok rammes af et faldende klaver, før Brøndby for alvor har en chance.

Brøndby må tilbage til tegnebordet, arbejde videre med den gode sæsonstart og bruge den næste uges tid på at få lukket de forventede lejeaftaler med en spiller eller to, og derfra ruste sig til holde tempo i toppen. Samt bruge pengene fra den forestående aktieemission til at geare truppen til næste sommer at kunne bryde playoff-forbandelsen.

Selv om Superligaen virkelig godt kunne bruge at alle fire danske hold får en stund overvinder forbandelser, UEFA og formdyk og går i de respektive gruppespil. Kom nu for dælen da!

Spred ordet:
Søren Sorgenfri
Redaktør på www.tribunen.com. Skriver primært om Superligaen, det danske landshold og Premier League. Frafalden RUC'er og tidligere fodboldjournalist for BT. Gæsteskribent for mobilmediet Føljeton og forfatter til bøgerne: 'Per Nielsen - Brøndby 4 evigt?' og 'Christian Eriksen - Danmarks Stjerne'.