BVB: Kampen ingen gad se

0

I weekenden var der igen lagt op til fodbold, øl og bratwurst på Signal Iduna Park, da Borussia Dortmund lørdag afholdt holdpræsentation samt åben træning, og da man dagen efter, søndag, på selvsamme Signal Iduna Park tog imod Bayern München til kampen om den tyske Super Cup-titel.

Efter en veloverstået holdpræsentation samt åben træning på Signal Iduna Park lørdag, hvor der mødte omtrent 30.000 Borussia Dortmund-fans op, skulle man mene, at der således var lagt op til en yderst interessant søndag aften. Relativt hurtigt stod det dog klart, at oplevelsen af at gå til fodbold denne søndag på Signal Iduna Park ikke var, som den plejer.

Dagen før, til Borussia Dortmunds holdpræsentation, var samtlige spillere blevet mødt af store klapsavler og tilråb, hvor særligt klubikoner som Marco Reus, Marcel Schmelzer samt Roman Weidenfeller udløste ekstraordinær hyldest. Denne præsentation af spillerne syntes tydeligt at stadfæste det sortgule bånd samt kærligheden, der eksisterer mellem fans og spillere i Dortmund.

I særdeleshed anderledes var tilfældet til Super Cup-kampen, der blev spillet dagen efter. Stik imod alle forventninger man end kunne have til denne kamp, fremstod stemningen og i det hele taget atmosfæren ofte mat, og til tider var der decideret tale om pinlig tavshed og altså tilstande, der nærmest aldrig synes at eksistere på Signal Iduna Park. Kastede man et blik på stadionets enorme sydtribune, Die Gelbe Wand, var denne fuldstændig fyldt og gul, som den plejer. Stadionets resterende pladser var ligeledes helt udsolgte, som de plejer, hvilket stadionspeakeren også fik det slået fast i det 65’ minut: ”81360 zuschauer, ausverkauft”.

Således lod det med det blotte øje til, at tilstandene umiddelbart var, som de plejer. Har man besøgt Signal Iduna Park før, vil man dog vide, at oplevelsen af at gå på stadion i går fremstod som nærmest en kontrast til den atmosfære og stemning, man normalt vil opleve på Signal Iduna Park. Særligt, når man fra 26. række flere gange lagde mærke til spillernes råben til hinanden, blev det særligt tydeligt, at stadionatmosfæren ikke var som normalt.

Selv lagde jeg mærke til, at der manglede et flertal af alle de fanobjekter, man normalt ser på Südtribunen. Der var mangel på fansenes enorme, egenproducerede flag, som blandt andet kendetegner ’den gule mur’. Der var ligeledes ingen fans til at diktere og fortælle de andre fans, hvornår de skulle synge hvilke klubsange. Alt i alt var det kendetegnende for stemningen, at den, som en modsætning til de normale tilstande på Signal Iduna Park, var urytmisk, svag og passiv. Ligeledes hjalp det ikke synderligt på atmosfæren, at de sortgule i første halvleg brændte tre-fire chancer, som man helt klart vil mene, at der bør scores på.

I min undren søgte jeg i pausen svar på den manglende stemning samt min formodning om mangel på tilstedeværelsen fra flere af de ’rigtige’ og passionerede Borussia Dortmund-fans. Efter cirka et kvarters samtale med en sæsonkortholder, stod det klart for mig, at Super Cup’en er en kamp, en stor del af de passionerede Borussia Dortmund-fans og -sæsonkortholdere helt bevidst holder sig fra, da de mener, at det er en kamp, der kun afvikles i kommercielle interesser:

People with season ticket don’t go to the Super Cup game. People think that it’s a game only made in a commercial interest, and many people from the Südtribune can’t afford the game either. So in the stadium today you will see a lot of tourists, people with lounge suits, and a lot of people who don’t usually go to the stadium. Not many of the season ticket holders are here. Today I am only here with business connections because they wanted to go. At the Mainz game in two weeks and in the Bundesliga you will see a completely different atmosphere.”
(George, 45 år, sæsonkortholder)

Således kunne man ved anden halvlegs start sætte sig tilbage i sit sæde velvidende, at grunden til manglen på stemning og atmosfære ret sandsynligt skyldtes sæsonkortholderne samt de mest passionerede fans’ fravær. Hvad der for de sortgule tilhængere var med til at gøre kampen endnu værre denne, trods alt, rigtig smukke søndag aften i august var tilmed kampens resultat. Med to mål i henholdsvis det 58’ og 79’ minut blev Arturo Vidal og Thomas Müller kampens enlige målscorere, således Bayeren München endte med at vinde kampen 2-0.

Den normalt imponerende stemning på Signal Iduna Park var denne aften erstattet af en atmosfære, der skreg af fravær fra flere af de normalt så passionerede sæsonkortholdere samt de fans, der plejer at ophildne resten af stadion til at larme. Selvfølgelig var der stadig tale om en overvældende stemning, når der endelig brøltes sange, men hvis man ved, hvordan stemningen normalt er, føltes gårsdagens stadionoplevelse som en burger uden bøf.

Foto: Mads Egmose
Foto: Mads Egmose

Dagen før, til spillerpræsentation og den åbne træning, havde man kunne opleve en meget følelsesladet og interessant velkomst af den hjemvendte Götze, der af de 30.000 fremmødte tilskuere fik en meget blandet modtagelse. I overvejende grad var der tale om en hyldest, men indimellem afbrudtes denne hyldest delvist af relativt højlydte pibekoncerter fra stadionets Südtribune, hvor de mest passionerede Borussia Dortmund-fans holder til. Således havde man dagen efter, til Super Cup-kampen, ligeledes glædet sig til at følge modtagelsen af den 24-årige midtbanespiller, men også dette aspekt blev fuldstændig irrelevant, da Mario Götze slet ikke kom på banen.

Sammenfattende kan det om Super Cup-kampen fra i aftes påpeges, at der var tale om en meget mærkværdig og tandløs oplevelse, i forhold til hvordan oplevelsen af Signal Iduna Park normalt er. Mest imponerende var stemningen, når Hummels modtog bolden, da man her fik lov at smage på en overvejende del af den stemning og det lydniveau, der normalt præsteres på stadionets lægter. Hummels blev mødt af kæmpe pibekoncerter, hver gang han modtog bolden.

Alt i alt var det dog, overordnet set, tydeligt at mærke, at der var mangel på flere af holdenes mest passionerede fans. Super Cup’en er, målt på i går, tilsyneladende ikke en titel, mange fans i de to fangrupperinger giver særligt meget for, hvilket den, til tider, akavede atmosfære i går synes at understrege. På en eller anden måde synes holdpræsentationen samt den åbne træning lørdag at stå som en kontrast til søndagens Super Cup-kamp. Hvor man lørdag virkelig fik lov til at mærke den kærlighed, der eksisterer mellem fans, spillere og klub, stod man søndag tilbage med en anderledes, mærkelig og uforløst følelse. Nok var der tale om en kamp mellem de nuværende to største klubber i Tyskland, men det var virkelig ikke den oplevelse, man havde gennem kampen. Super Cup’en blev der ikke givet meget for.

Spred ordet:
Mads Egmose
Studerer medievidenskab på SDU på niende semester og vil frem til årsskiftet med bopæl i Dortmund skrive for Tribunen.com om Borussia Dortmund. Analyser, reportager og perspektiv om og på BVB.