FCK møder Rumæniens morads, men slipper for ’Wayne Ronnie’

0

Rumæniens agrikulturelle oligark nummer et og landets rigeste mand, Ioan Niculae er idømt 2,5 års fængsel i en korruptionssag. Han er ejer af FC Astra Giurgiu, som FC København skal tage livtag med i kvalen frem mod Champions League.

Klubben har til huse i marsk- og grænselandet mod Bulgarien. Byen Giurgiu har cirka 50.000 sjæle, og kunne være blevet en dansk en af slagsen rigere.

Træner Sumudica afslørede forleden, at de forsøgte at overtale en dansk angriber til at prøve lykken i den rumænske klub. Angriberen er ifølge mine oplysninger Ronnie Schwartz, der er på klubjagt efter det mislykkede skifte til Guingamp, men han takkede pænt nej. Ganske forståeligt.

Deres udsendte til selve lodtrækningen hang med hovedet. Spillere og medarbejdere får stort set ikke løn, eller den falder uregelmæssigt. Præsident og ejer er i fængsel, og spillerbudgettet reduceret fra fem millioner euro til fire million euro. Alligevel har de forsøgt at lande forstærkninger til kampen mod FCK, men det kan umuligt være et sammenspillet hold, hvorfor Ståle Solbakkens ord forleden om, at det bliver en tæt og chancefattig kamp, må ventes at blive retvisende. FC Astra vil have fokus på at holde nullet, og se om ikke de kan straffe en dansk fejl eller to. Eller leve fint med 0-0 frem mod returen.

Umiddelbart ville man nok forvente et demotiveret rumænsk hold, men ifølge mine informationer så er spillerne lovet en stor del af kagen, hvis holdet slår sig igennem til Champions Leagues gruppespil. Det er guleroden for desperate spillere, der nok ellers i deres stille sind ved, at det kan blive vanskeligt at få deres udeståender. Alternativet har en ram lugt af Otelul Galati, der vandt det rumænske mesterskab 2010/11, men blev opløst i år.

Den internationale spillerforening FIFpro udgav i 2012 en ’Black Book’ om spillerforhold i Østeuropa, med vidnesbyrd om korruption, matchfixing, trusler og tilbageholdt løn. Munter læsning.

Sumudica fik øvrigt et rap over naller af forbundet først på foråret, fordi han spillede på nationale kampe.

Men hvordan fanden er, det kommer dertil? Dertil hvor landets toneangivende fodboldbøger er skrevet bag tremmer af korrupte fodboldledere. Bøger der som udgangspunkt handler om fodboldbusiness.

Det hedder sig i folkemunde, at den eneste der investerer hvide penge i rumænsk fodbold, det er Gheorge Hagi. Landsholdslegenden der sammen med landsholdskammeraterne bar en fodboldnation i stort forfald frem mod slutrunderne ’90, ’94, ’96, ’98 og ’00. De slog England to gange. Kampen mod Argentina i ’94 er en af VM-historiens ypperste.

Men det var også Hagi, der brød sammen på et pressemøde i 1998 efter et nederlag til Paraguay i Bukarest kort før VM i Frankrig.

Den lille tekniker forklarede, at hans og holdkammeraternes præstationer i 10 år havde skjult rumænsk fodbolds elendighed. Klubfodbolden, talentudviklingen og alt andet lå i ruiner.

”I burde rejse statuer af os, for om to eller tre år, er der ingenting. Intet.”

Det sagde han med tårer i øjnene. Den der ved, at der ikke kommer et næste geled til at tage over.

Jeg nævnte Otelul Galati, men hvad med Uniera. De blev mestre i 2009 og røg direkte i Champions Leagues gruppespil, og gjorde det godt. Efter præmie og tv-penge landede i klubkassen trak ejer Dumitru Bucsaru det hele ud til sig selv, og lod klubben falde sammen. En klub med en 55 år lang historie blev mestre og spillede Champions League og forsvandt i løbet af tre år. Slut. Oteluls ejer sugede også alle pengene til sig selv. I 1990erne og de tidligere nuller styrede en mafialignende organisation med dybe rødder ind i forbundet ligaen, og fiksede kampe i et væk.

Korrupte ejere, elendige forretningsmodeller og stort set ingen penge i klubberne gør, at kun beskedne tv-penge holder klubberne i live. Størsteparten af klubbene ville lukke og slukke, hvis tv-aftalen blev annulleret.

FC Astra er en typisk repræsentant for dette morads, og sender FC København dem ud i mørket, så er der stor chance for, at klubben ender som endnu en rumænsk klub markeret med en gravsten.

Spred ordet:
Søren Sorgenfri
Redaktør på www.tribunen.com. Skriver primært om Superligaen, det danske landshold og Premier League. Frafalden RUC'er og tidligere fodboldjournalist for BT. Gæsteskribent for mobilmediet Føljeton og forfatter til bøgerne: 'Per Nielsen - Brøndby 4 evigt?' og 'Christian Eriksen - Danmarks Stjerne'.